Yaşanabilir Gezegenler
'Dünyamız dışında başka bir yaşam koşullarının sağlanabileceği gezegenler var mıdır? ' sorusu ile yola çıkılan araştırmalar sayesinde dünyamız ile benzerlik gösteren gezegenler bulunmuştur. Her ne kadar şu anda o gezegenlere yolculuk edemesek de, bu keşiflerin bu kadar erken bulunması Dünya dışında bir yerlerde yaşam olup olmadığını bulmak için hayati bir adım olarak görülüyor.
Sizlere yaşam koşullarının sağlanabileceği TRAPPIST-1e, Kepler-22b ve Glise 581g adlı üç gezegenden bahsetmek istiyorum.
1-TRAPPIST-1e
40 ışık yılı uzaklıkta olan TRAPPIST-1e sistemi, tek bir yıldızın etrafında, tümü yaşanabilir 7 gezegene sahip. Bu büyük keşfi NASA 2017 yılında duyurdu.
TRAPPIST-1e, M tipi bir yıldızın etrafında dönen karasal bir dış gezegendir.
Hubble teleskopu TRAPPIST-1e gezegeninin hidrojene baskın bir atmosfere sahip olma olasılığının bulunmadığını keşfetti. Bu da bu gezegende su bulunma ihtimalini arttırdı. 2018 yılı Şubat ayında yapılan çalışmalar sonucu gezegenin çoğunlukla kayalardan oluştuğu anlaşıldı. TRAPPIST-1e bu 7 gezegen arasında en yaşanabiliri olabilir.
Gezegen Türü Karasal |
Keşfedilme Tarihi 2017 |
Kitle 0.62 . Dünya |
Yörünge Dönemi 6.1 gün |
Gezegen Yarıçapı 0.918 x Dünya |
Araştırma Yöntemi Taşıma |
Eğer ki TRAPPİST-1e gezegeninin üstünde olsaydık eğer diğer 6 gezegen bize 6 tane ay varmış gibi görünecekti. Evrende bir solucan deliği açmayı başarırsak gidebilme olasılığı düşünülebilen bir gezegen.
2- Kepler-22b
Kepler-22b, NASA’nın “Gezegen Avcısı” adı ile bilinen teleskobu Kepler tarafından keşfedilen Güneş Sistemi dışında olan bir gezegendir. Kepler teleskobu şu ana kadar güneş sistemimizin dışında 2,326 gezegen keşfetti. Bunların 139 tanesinde “yaşanabilirlik” kriterleri mevcut.
Bunlardan biri olan Kepler-22b NASA’nın Kepler projesi kapsamında yaşanabilir kuşakta (bölgede) keşfettiği ilk gezegen.
(Astronomide “yaşanabilir kuşak” , bir yıldızın etrafında yaşamla bağdaşan ısı, atmosferik basınç, ve suyun sıvı halde kalmasını sağlayacak diğer fiziksel koşullara sahip bölge olarak tanımlanıyor. Bu kuşakta yer alan gezegenlerin, dünya dışı yaşamı barındırma konusunda en yüksek ihtimale sahip olan gezegenler olduğu düşünülüyor.)
Dünya ile oldukça ortak özelliğe sahip olan bu gezegen bizim Güneşimize çok benzer özelliklere sahip olan bir yıldızın yörüngesinde dolanıyor. Dev dünya olarak da bilinen bu gezegen yıldızına olan uzaklığı Dünya ile Güneş arasındaki uzaklığına yakın.
Dünyamızın 2.4 katı büyüklüğündedir. Dünyamızdan büyük olması gezegende yaşamın ortaya çıkması ihtimalini düşüren bir faktördür. Yıldızı etrafındaki bir dönüşünü bizim bir yılımıza epey yakın olan 290 günde tamamlıyor. Yüzeyinde su ve kayalar olması ihtimali var. Boyutu nedeniyle gezegenin Neptün gibi kaya çekirdeğe sahip bir gaz devi veya tamamen okyanusla kaplı bir su gezegeni olması mümkündür. Bilim insanları tarafından gezegende ortalama yüzey sıcaklığının 22 ° C olduğu belirtmişlerdir.
NASA Kepler projesinin lideri Nathalie Bathalda, gezegenin tamamı sularla kaplı olsa da, bu durumun tamamen sulardan köken alan bir yaşam olma ihtimalini ortadan kaldırmadığını söyledi.