Deep Learning (Derin Öğrenme)
Deep Learning (Derin Öğrenme)
Deep Learning sayesinde hayatımız otomatikleşmeye başladı.
Aslında Deep Learning yapay zekayı eğitmemize olanak sağlar.
Deep Learning (Derin Öğrenme) Nedir?
Deep Learning yani Derin öğrenme temelde bir insan gibi öğreniyor.
Sık sık görmeye başladığımız sürücüsüz araçlar ve ses ile kontrol edilebilir cihazların arkasındaki esas teknolojiyi oluşturuyor.
Deep learning resimlerden,yazılardan ya da sesten bilgi öğrenebiliyor.
Öğrendiği bilgi arttıkça daha gelişmiş şeyler yapabiliyor. Kimi zaman insan kabiliyetinin bile çok ötesine geçebiliyor.
Günümüzde Deep learning sayesinde bir posta kutusuna düşen gereksiz maillerin otomatik olarak taranmasından tutun da sürücüsüz ilerleyen otomobillere ya da doktorsuz yapılan kanser araştırmalarına kadar her şey işte bu Deep learning’in eseri.
Peki Deep learning nasıl bu kadar iyi çalışıyor. Deep learning’in arkasında işlenen bir çok verinin olduğunu bilmeniz gerekiyor. Deep Learning’in çok katmanlı yapısı sayesinde yüksek bilgi, nesne ve kavram tespitini çok iyi yaptığını söyleyebiliriz.
Günümüzde Neden Bu Kadar Popüler?
Birincisi Deep Learning çok fazla veri istiyor.Çok rahat bir şekilde milyonlarca veri diyebiliriz.Geçmişte veri sayısı az olduğu için Deep Learning yeteri kadar veri bulamıyordu.
İkincisi Deep Learning yüksek işlem gücü gerektiriyor ki günümüzde yüksek performanslı işlemcilere ulaşmak oldukça kolay. Bu sebeplerden ötürü günümüzde oldukça popüler.
Peki Ne Fark Var Deep Learning ile Makine Öğrenmesi Arasında?
Deep Learning makine öğrenmesinin bir alt kümesidir aslında.Makine öğrenmesi daha geniş bir kümedir diyebiliriz. Esasında temel farklılık makine öğrenmesinde manuel işlemler varken, Deep Learning’de tüm sistemin otomatikleşmesi amaçlanmaktadır.
Deep Learning (Derin Öğrenme) Nasıl Çalışır?
Deep Learning genel olarak Yapay Sinir Ağlarını kullanmaktadır. Yapay Sinir Ağları dediğimiz yapılar katmanlardan oluşur.Aşağıda bunun bir örneği var.
Aslında klasik Yapay Sinir Ağları (2-3) Katmandan oluşmaktadır. Ancak Deep Learning burada farklılaşıyor.Deep Learning katman sayısını 150’ye çıkarabiliyor.Bir çok veri bu katmanlardan oluşuyor ve yüksek performanslı işlemciler ile bu veriler işleniyor.Bunun Sonucunda da otonom aracınız kırmızı ışığı görünce durabiliyor.
Deep Learning (Derin Öğrenme) Nerelerde Kullanılıyor?
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte Deep Learning’in kullanılabileceği alan sayısı sınırsızlaşmaya başladı.
Yüz Tanıma,Ses Tanıma,Savunma ve Güvenlik,Sağlık Alanında Kullanım,Sanayi Alanında kullanım ve daha pek çok alanda kullanılmaktadır.