ÇERNOBİL FACİASİ NEDİR?
Üzerinden 34 yıl geçen ve acı sonuçlar doğuran Çernobil Faciasının detayları...
Çernobil Faciası 26 Nisan 1986 tarihinde Pripyat şehri yakınlarında bulunan Çernobil Nükleer Santralinde meydana gelen korkunç kazadır. Kaza geç saatlerde santralin 4. ünitesinde sistem testi yapılmak istendiği için meydana gelmiştir. Test sırasında beklenmedik şeyler oldu. Su buharı büyük bir patlamaya neden oldu ve yangın çıktı. Bu yangın atmosfere yükseldi ve geniş bir coğrafyaya yayıldı. Sovyetler Birliği`nin batısına, Avrupa`ya ve Türkiye`ye kadar geldi.
Bu patlama Uluslararası Nükleer Olay Ölçeğine göre de meydana gelmiş en büyük kazalardan biridir ve 7 ile ölçeklendirilmiştir.
Pripyat şehrinde 50.000'e yakın insan yaşamaktaydı.Kazadan sonra orayı terk eden insanlardan ve ölümlerden dolayı neredeyse boşalmıştır. Ve hayalet şehir ismini almıştır.
Kazaya birçok işçi müdahalede bulunmuş ve çoğu radyasyona maruz kalmıştır. Resmi kaynaklara göre kaza esnasında 31 kişi hayatını kaybetmiştir. Fakat radyasyon çok büyük alana yayıldığı için etkileri çok daha ağırdır. Radyasyondan Korunma Birliğine göre 600 milyondan daha fazla insan bundan etkilenmiştir
Türkiye`ye de olumsuz etkileri olmuştur. Kaza sonrası oluşan radyoaktif bulutlar tüm Türkiye`ye yayılmış ve kanser olan insan sayısında da artış olmuş, anne karnında radyasyona maruz kalıp dünyaya zihinsel ve fiziksel engelli olarak gelenler olmuştur. Çay, fındık gibi tarım ürünleri de radyasyona maruz kalmıştır. Bunların bir kısmı toprağa gömüldü bir kısmı ise tüketilmeye devam edildi. O zamanın Sanayi ve Ticaret Bakanı Cahit Aral televizyonlara çıkarak çaylar radyasyonlu değil diyerek çay içmiştir ve çayın kaynayınca radyasyonun geçtiğini söylemiştir. Karadeniz halkının Çernobil ile ilgili büyük korkuları vardır çünkü halkın olanlar hakkında habersiz bırakılmasından kaynaklanmaktadır