Çağın Ötesinde Bir Dahi: Nikola Tesla

Albert Einstein'a "hayatta olan en zeki kişi" olmak nasıl diye sorulmuş. Ve Einstein cevapladı  "Bilmiyorum, bunu Nikola Tesla'ya sormalısınız."

Çağın Ötesinde Bir Dahi: Nikola Tesla

Einstein was once asked what it was like to be the smartest man alive. He replied “I don’t know, you’ll have to ask Nikola Tesla.

Albert Einstein'a "hayatta olan en zeki kişi" olmak nasıl diye sorulmuş. Ve Einstein cevapladı  "Bilmiyorum, bunu Nikola Tesla'ya sormalısınız."

 

Nikola Tesla Kimdir?

10 Temmuz 1856 yılında Hırvatistan'ın Smiljan köyünde Osmanlı vatandaşı olarak dünyaya geldi. Tesla'nın mucitliği 5 yaşında başlamıştır. Bunlardan biri ise köyü için yeni model bir su çarkıdır. Ki bu su çarkı ileride yapacağı Tesla Tribünü için bir ilham kaynağı olmuştu. Tesla'nın çocukluğu zor geçmişti. Ağabeyi 12 yaşındayken attan düşüp ölmüştü. Ve ailesi atı korkuttuğu gerekçesiyle Tesla'yı suçluyorlardı. Ailesinin bu davranışları Tesla'nın psikolojisini olumsuz yönde etkilediği ve bundan dolayı içe kapanık , ayrıca şizofreni başlangıcı olduğu da öne sürülür, bir insan olduğu öne sürülür. Tesla müthiş bir hafızaya sahipti. Gördüğü, duyduğu, dinlediği ve okuduğu hiçbir şeyi unutmuyordu ve özellikle de görsel hafıza konusunda müthişti. Fakat Tesla sıradan biri değildi. Örneğin: Yürürken adımlarını sayıyordu, kimsenin saçına dokunamıyordu, parlak cisimlere karşı zaafı vardı ve yemeğinin kübik içeriğini hesaplıyordu ki bunu yapamaz ise yemeği yemeyi reddediyordu.

nikola tesla hayat

Tesla'nın babası rahipti fakat Tesla teknik bilgiye sahip olmak istiyordu. Bundan dolayı 1873'te Graz'daki Politeknik Enstitüsünde lise eğitimini tamamladı ve ardından Prag Üniversitesinde eğitim hayatına devam etti. Reşit olduğunda soyismini Draganic'ten Tesla'ya çevirmişti. Tesla kendi yetenekleri, bilgisi ve becerilerini göz önünde bulundurarak okulda verilen eğitimin kendisine yetmediği kanaatine vardı ve yaşadığı sosyalleşme problemlerini de göz önünde bulundurarak 3.sınıfta üniversite eğitimini bıraktı ve ardından ailesi ile arası açıldı. 1883 yılında Strazburg'da endüksiyon motorunun bir prototipini icat etti fakat bu icadı destekleyecek birini(bu kişi bir iş adamı veya çevresi olan bir insan/mühendis olabilir) bulamadı. Tesla her zaman insanların daha kolay ve ucuz bir şekilde elektrik kullanmasını amaçladı. O dönemde evlerde doğru akım ile elektrik veriliyordu fakat Tesla alternatif akım ile bunun daha kolay ve daha ekonomik olduğunu düşünüyordu. Ve bu amaç için New York'a gitti. New York'ta fikirlerini dikkate alacak firmalar bulmak ve bu firmalarla birlikte başarılı projeler geliştireceğini biliyordu ve bunları yapmak için sabırsızlanıyordu. 

1884 yılında New York'a giden Tesla'nın hiç parası yoktu. Bu dönemlerde farklı meslekler yaparak(Çukur kazma işçiliği) geçimini sağladı. Fakat Tesla bu süre zarfında hayalleriden vazgeçmedi ve doğru akım motoru, jeneratör, neon lambalar ve transformatör(trafo) için projeler hazırladı. Bu dönemde buluşları için patentler almaya başladı ve 30'u aşan patenti vardı. Bu patentler birçok teknoloji firmasını köşeye sıkıştırmıştı. Bir yıl sonunda Tesla, Edison ile tanışma fırsatını bulmuştu. Edison'a fikirlerini anlatmıştı ve Edison bu fikirlerden etkilenmişti.

Edison, Tesla'ya DC motorları(Doğru akımı elektrik enerjisine dönüştüren makine) geliştirmesi için , ki bunu Edison başaramamış ve kendi projesinde kullanmak için Tesla'yı kullandı, bir iş teklifinde bulundu ve bunun için kendisine 50 bin dolar ödeyeceğini söyledi. Tesla bu iş teklifini kabul etti ve çalışmalara başladı. Sonunda bir yöntem geliştirdi ve Edison'a sundu ve ödemesini almayı talep etti. Lakin beklemediği bir tepki ile karşılaştı. Edison: "Bay Tesla, sanırım biz Amerikalıların mizahi anlayışını pek anlamıyorsunuz size bu parayı ödemeyeceğim." dedi ve gülmeye başladı ardından emeklerinin karşılığı olarak 150 dolar teklif etti. Bu olay Tesla'yı çılgına dönüştürmüştü ve işini bırakarak orayı hemen terk etti.

Edison'un fabrikasından ayrılan Tesla için bir sonraki yol çok zor geçmişti. Geçimini sağlamak için işçilik yapıyor ve ağır şartlar altında çalışıyordu. Tesla o dönemi "korkunç baş ağrıları ve acı dolu göz yaşları" diye tanımlar. Tesla, 1886’nın sonlarında müfettiş Alfred S. Brown ve avukat Charles F. Peck ile tanıştı, üçü birlikte 1887'de Tesla Electric Company adlı şirketi kurdular. Patentlerden elde edilen kârları paylaşacaklardı. Sonunda kendi laboratuvarını kurmayı başarmıştı. Ve yıllardır hayalini kurduğu ilk prototip alternatif akım motorunu gerçekleştirdi. Sonraki beş yılda tam 22 ABD patenti alacak ve bu dünyanın en değerli patentleri ona büyük zenginlik ve şöhretin kapısını açacaktı.

Tesla'nın laboratuvarını ziyaret eden George Westinghouse, Tesla'daki potansiyeli fark etti ve ona alternatif akım ile ilgili tüm patentlerine karşılık 1 milyon dolar ve Tesla'nın icadı ile üretilecek her bir beygir gücü içinde 2.50 dolarlık pay teklif etti. Tesla bu teklifi ilerideki icatları için finansman yaratmak amacıyla kabul etti.

Tesla'nın şöhreti günden güne artıyordu ve Edison bunu hazmedemiyordu. Tesla'ya kadar harika çocuk kendisiydi , halbuki kendisi bilim adamı değil bir iş adamıydı, fakat artık herkesin dilinde tek bir deha vardı o da: Nikola Tesla. Edison medya üzerindeki baskısını kullanarak alternatif akımı karalamaya yönelik kampanyalar başlattı. Ve bu tarihteki "akımlar savaşı"( ya da Edison'un kıskançlığı ve hiçliği) olarak adlandıran dönemi başlatmış oldu. Edison alternatif akımın yasaklanması için halka açık gösterilerde alternatif akımı hayvanlara vererek onları öldürdü. Halbuki Tesla günümüzdeki trafoları icat ederek bunu önlüyordu. Halk korkmuştu ve Tesla'nın derhal bir karşı yanıt vermesi gerekiyordu ve bunu en iyi şekilde yaptı. 1893 yılında Chicago Elektrik Fuarında, alternatif akım ile ilgili gösterisi sırasında platformun üzerine çıktı ve alternatif akımın kendi vücudundan geçmesine izin verdi. Ve bu gösteriyle birlikte alternatif akımın güvenilirliği kanıtlanmış oldu ve bu kısa gösteri çok büyük bir etki yarattı ve halk artık alternatif akımı benimsiyordu. 

Tesla, çocukluğundan beri Niagara şelalesinde bir hidroelektrik terminali kurma hayali ile yaşamıştı. Bu hayal yıllar sonra gerçekleşmişti. Edison ve şirketinin tüm çabalarına rağmen Tesla bu ihaleyi kazanacak ve Edison'da tarihin en iyisini büyük bir kıskançlıkla izleyecekti. 1896 yılında şelale sularının dövdüğü türbinler 5.000 beygir gücündeki motorları çalıştırıyor ve Tesla'nın mucidi olduğu Transformatör ya da kısa adıyla Trafolar yardımıyla bu gücü 22.000 Volta kadar çıkartıyordu. Artık Elektrik çağı başlamıştı ve Amerika kıtasını en çok değiştiren yeniliklerden biri olmuştu. Amerika'nın en ücra noktlarına bile elektriğin iletimi sağlanmıştı. Ve böylelikle tek bir gerçek vardı o da: Nikola Tesla ve Alternatif Akım'dı.

Nikola Tesla'nın Trajik Hayatı, Buluşları ve Gelecek Tahminleri - Son Dakika

"Bırakın doğruları gerçekler söylesin ve herkes eserlerine ve başarılarına göre değerlendirilsin. Bugün onların olsun, ama uğrunda çok çalıştığım gelecek benimdir."

- Nikola Tesla

J.P Morgan'ın kurucusu ile yaptığı anlaşma ile Wardenclyffe ya da diğer ismiyle Tesla Kulesi'ni inşa etti. Yatırımcısı Tesla'nın asıl amacının iyonosferi kullanarak tüm insanlığa güç aktarımı olmadan bedava elektrik dağıtmak olduğunu anlayınca desteğini geri çekti ve bu büyük projeyi gerçekleştirecek maddi imkana sahip olmayan Tesla'nın, bu büyük projesi bu tarz insanların para köleliğinden dolayı yarım kaldı. İlerleyen zamanda Colorado'daki laboratuvarı kapatıldı. O dönemlerde dünyadaki tüm savaşları imkansız hale getirebilecek bir silah tasarladığını duyurdu.

1915 yılında Nobel Fizik ödülü Tesla ile beraber Edison'a verileceği duyurulduğunda Tesla kendisine bu denli kin besleyen ve kötülük yapan biriyle ödülü paylaşmayacağını duyurdu ve bundan vazgeçildi. Bu tarihten sonra ekonomik durumu kötüleşmişti. Eğer alacağı parayı alsaydı şirket batardı ve alternatif akım projesi devam etmeyebilirdi. Tesla böyle bir şeyin olmamasını istediğinden dolayı alacağı hiçbir parayı almadı. Ve New Yorker oteline taşındı.

1926 yılında günümüzdeki cep telefonlarını en ince detayına kadar açıklamıştı Tesla. Onun ki ilerigörüşlülük değildi çünkü Tesla geleceği bilebiliyordu. Ve herhangi bir şeyi aklından yapabilirdi. Çünkü kendi anlatımıyla bir icadı yapacakken beyninde kuruyordu, sorunlarını düzeltiyordu ve beynindeki ile yaptığı arasında hiçbir fark yoktu.

Nikola Tesla'nın Ölümü:

Pek ziyaretçisi olmuyordu. Zamanını projelerine ayırıyordu. Dışarıya çıktığı zamanlarda parka gidiyor fakat insanlarla buluşmuyordu. Güvercinlerle vakit geçiriyordu. New Yorker otelinde 2 gazeteci ile yaptığı röpotajında şöyle diyordu:

Binlerce güvercini uzun zamandır besliyorum. Binlerce.. düşünebiliyor musunuz?

Fakat bir güvercin vardı çok güzel, bembeyaz bir kuştu. Kanatlarının uçları hafif griydi. Bu kuşu nerde görsem tanırdım. Ben nerede olursam bu güvercin beni buluyordu. Ne zaman onu görmek istesem sadece düşlemem ve çağırmam yeterliydi.

Uçarak yanıma geliverirdi! Beni anlıyordu, ben de onu anlıyordum. Ben o güvercine aşıktım. 

Hastayken açık penceremden yanıma geldi, hemen anlamıştım ve o iyileşene kadar yanından ayrılmamıştım. Onu hayata döndürmüştüm. O güvercin hayatımın neşesiydi. Bana ihtiyacı olduğunda her şey anlamını yitiriyordu. O yaşadığı sürece hayatımın bir anlamı vardı. 

Bir gece yatağımda yatıyordum. Her zamanki gibi kafamda sorular çözüyordum. O sırada açık pencereden içeriye girdi, çalışma masamın üzerinde durdu. Bana ihtiyacı olduğunu anladım. Çok önemli bir şey söyleyeceğini farkettim ve yatağımdan kalkarak ona doğru gittim. Bana öleceğini haber vermek istediğini anladım. Bu haberi verdikten sonra gözlerinden ışık gelmeye başladı, çok güçlü ışınlar. Evet evet, bu gerçek bir ışıktı. Güçlü, büyüleyici, baş döndürücü bir ışık. Benim laboratuvarımda bugüne kadar ürettiğim tüm ışıklardan daha güçlü bır ışıktı. O öldüğünde hayatımdan bir şeyler kayboldu. O ana kadar başlatmış olduğum tüm fikirlerimi gerçekleştireceğimden emindim. Fakat güvercin öldüğünde artık benim de hayatımın biteceğini anladım.

Yok Artık! İlginç Takıntıları Olan Öncü Bilim İnsanı Nikola Tesla'nın Aşık  Olduğu Güvercin - onedio.com

Tesla'nın 3'ün ve katsayıların ayrı bir ilgisi vardı. Otel odasının numarası, sipariş ettiği peçete, kağıt sayısı hep 3'ün katlarıydı. 1943 yılında ,86 yaşındayken, New Yorker'daki otelinde 3327 numaralı otelinde odaya gelen temizlik görevlisi Tesla'nın cansız bedenini görmüşü. Ölmeden en son 2 gün önce odasından çıkmamıştı bu yüzden ölüm günü tam olarak belli değildi. Onun dehasının farkında olan Amerikan Devleti Tesla'nın tüm belgelerine FBI tarafından el konulmuştu ve geliştirdiği tüm konseptleri yıllarca gerçekleştirmeye çalışmışlardı.

Tesla'nın elbette icatları/buluşları bununla sınırlı değildi: kablosuz elektrik akımı, araçlardaki hız ölçerler, radyolar, neon ve floresan lambalar ve daha nicesi... fakat tüm bunların hepsini bir yazıda ele almak mümkün olmayacak bir şeydir. 

Nikola Tesla, Albert Einstein'in İnsanları Aldattığını, Manipüle Ettiğini Düşünüyordu!

A mural of Nikola Tesla and Albert Einstein Photograph by M Mann

Tesla'nın Einstein'a ve Görelilik(İzafiyet) Teorisine yönelik açıklamalarının kısa bir özeti:

11 Temmuz 1935 günü yayımlanan The New York Times gazetesine verdiği bir röportajda Albert Einstein hakkında şöyle diyordu: 

Einstein’ın görelilik çalışmaları göz alıcı bir matematiksel kılıftan ibarettir. Bu kılıf, insanları büyüler, etkiler ve bir yandan da altında yatan hataları gizler. Einstein’ın Teorisi, cahil insanların onu bir kral gibi görmesi için mor renkte giysiler giyen bir dilenci gibidir. Teorinin yandaşları, bilim insanı olmaktan ziyade metafizikçilerden ibarettir.

Batılı anlamda mor renk; üne kavuşmak için yapılan şey anlamına geliyor.

 Nikola Tesla, Alber Einstein'in Isaac Newton'un ününü kıstığını ve itibarsızlaştıdığını düşünüyordu. Şiir için tıkla.

Çok üzgünüm, Sir Isaac, sizin ününüzü kıstılar,

Sizin büyük biliminizi alt üst ettiler,

Şimdi 
uzun saçlı garip fikirleri olan biri, Einstein isimli,

Sizin tüm öğretilerinizi suçluyor.

Diyor ki: madde ve kuvvet dönüştürülebilirdir,

Sizin değişmez yasalarınızı yalanlıyor.

 Ve Einstein Tesla'nın 75. doğum gününde şu mektubu yollamıştı:

Sevgili Bay Tesla,

75. doğum gününüz olduğunu ve yüksek-frekanslı akımlar ile ilgili çalışmalarınızı duymaktan memnuniyet duydum. Bunlar, alandaki çalışmalara harika katkılar sağlayacaktır. Yaşamınızdaki tüm çalışmalarda başarılar dilerim.

- Albert Einstein

Tesla, "Einstein'a Karşı Olan 100 Yazar" ile ilgili kitapçıkta şu yorumlarda bulundu:

Eğer ki karşıtlıkları bilimsel olsaydı, sadece 1 yazar yeterli olurdu. 

 Kaynakça Siteler:

https://www.vargonen.com/blog/nikola-tesla-kimdir-buluslari-nelerdir/

https://evrimagaci.org/nikola-tesla-kimdir-neleri-icat-etmistir-tesla-hakkindaki-mitler-ve-gercekler-149

...